Počátky hry na trubku - Juříček, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá historií nástroje od pravěku do současnosti. Představuje základní typy dnes používaných trubek. Dále popisuje metodiku, která hlavně vychází ze Školy hry na trubku Michala Krčmy a Antonína Vaigla a z Metodiky hry na žesťové dechové nástroje Philipa Farkase. Práce se především věnuje dílčím kapitolám z metodiky hry na trubku, jako jsou dýchání obecně, správné dýchání při hře na trubku, funkcí nátisku, problematikou umístění nátrubku, čelisti a svalů zapojených při hře na trubku, problematikou suchých či mokrých rtů, problematikou přílišného tlačení na nátrubek a v poslední řadě správným postojem při hře.
The beginnigs of trumpet playing
Keywords: metodika hry na trubku; historie trubky; nátisk; dýchání; typy trubek; methodology of playing the trumpet; history of trumpet; breathing; embouchure; types of trumpets