SANACE RODINY V ČESKÉ REPUBLICE - Pekárková, Martina (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce se zabývá Sanací rodiny v České republice, především analyzuje situaci na Písecku. Je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část popisuje v jednotlivých kapitolách podle odborné literatury důležité pojmy, jakými jsou rodina (funkční, ohrožená), rodičovství, sanace rodiny. Následně vysvětluje faktory a aspekty ovlivňující sanaci, postupy práce, spolupráci s rodinou, individuální plán sanace, spolupráce s odborníky v rámci multidisciplinárního týmu. Dále je popsána právní úprava a současná transformace systému v péči o ohrožené děti v ČR. Praktická část je věnována mapování a popisu organizací poskytujících sanaci rodin na Písecku. V praktické části byl proveden kvalitativní výzkum, který se zabýval formě práce s klienty, spolupráci s jinými subjekty a zhodnocení potřebnosti sanace. Respondenti výzkumu byli pracovníci organizací poskytujících sanaci. Praktická část propojuje teoretickou část bakalářské práce.
Improvement of the Family Life in the Czech Republic (Analysis of the situation Písecku)
Keywords: Rodina; ohrožená rodina; rodičovství; spolupráce s rodinou; faktory prostředí; sanace rodiny; sociálně-právní ochrana dětí; multidisciplinární tým; právní úprava.; Family; familly at risk; family rescue; parenting; family cooperation; environmental factors; family rehabilitation; socio-legal protection of children; a multidisciplinary team rules; legislation.