Syndrom vyhoření a pracovník NZDM - Plevová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce pojednává o rizikových faktorech, které ovlivňují vznik syndromu vyhoření a odchod pracovníků z NZDM. První část obsahuje vymezení pojmů nízkoprahovost, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež. Dále zahrnuje charakteristiky pracovníků těchto zařízení, popis syndromu vyhoření a jeho vlivu na pracovníky NZDM. V druhé části je práce zaměřena na vymezení konkrétních rizikových oblastí pro práci v NZDM. Z rozhovorů s pracovníky NZDM vyplynulo několik rizikových faktorů, které by mohly mít za následek vznik syndromu vyhoření. Mezi důležité příčiny, vedoucí k opuštění práce v NZDM, můžeme zahrnout nedostatky v oblastech jako je týmová komunikace, psychická odolnost, umění kompenzace, vize smyslu práce, finance, ocenění a novost oboru.
The Burnout Syndrome and the Worker of the Lowthreshold Establishment for Children and Youth
Keywords: nízkoprahovost; nízkoprahová zařízení pro děti a mládež; syndrom vyhoření; pracovníci NZDM; fluktuace; rizikové prvky práce v NZDM; lowthreshold; the lowthreshold establishment for children and youth; burnout syndrome; workers of the lowthreshold establishment for children and youth; fluctuation; risk elements of work in the lowthreshold establishment for children and youth