Feminizace chudoby v rozvojových zemích - Marková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce nese název Feminizace chudoby v rozvojových zemích a jedná se o teoretickou práci. Je rozdělena na tři části. Cílem práce bylo poskytnout ucelené informace o feminizaci chudoby, která se týká žen na celém světě a ve velké míře postihuje hlavně ženy v rozvojových zemích. První část bakalářské práce popisuje samostatný problém chudoby a boje s chudobou, kdy mezi jeho způsoby patří rozvojová pomoc, přímé investice, odpouštění dluhů nebo dobré řízení zemí pomocí jejich vlád. Dále se tato část věnuje konceptům, příčinám, důsledkům, měření a indexům chudoby. Druhá část bakalářské práce popisuje konkrétní souvislosti s chudobou v rozvojových zemích. Vyčleňuje rozvojové země, které jsou popisovány i jako země třetího světa, země globálního jihu, popřípadě země čtvrtého světa či málo vyspělé země. Rozvojový svět i přes rozvoj urbanizace, během níž čím dál více lidí migruje z vesnic do měst, se potýká s odlišnými problémy městské a vesnické chudoby. Zásadním problémem pro lidi žijící v rozvojových zemích a zejména pro ty, kteří spadají mezi miliardu nejchudších, jsou pasti chudoby, do kterých se často dostávají. Jako pasti jsou uvedeny ozbrojené konflikty, přírodní zdroje, absence přístupu k moři a špatná vláda malých zemí. Rozvojové země se potýkají s dluhovou problematikou, kdy hlavním věřitelem se stává Mezinárodní měnový fond, který sestavuje splátkový kalendář pro zadlužené země, ale jeho hlavním cílem jsou jeho zájmy. Tyto země jsou Mezinárodnímu měnovému fondu zavázány přednostně splácet poskytnuté půjčky. Třetí část bakalářské práce je zaměřena přímo na feminizaci chudoby v rozvojových zemích. Feminizace chudoby z obecného hlediska je celosvětovým problémem, který postihuje svobodné ženy a osamělé matky. V rozvojových zemích jsou ženy výrazně omezeny ve vzdělání a z důvodu generových stereotypů nemohou vykonávat stejná povolání jako muži. V této části je dále popsán gender a nerovnosti mezi muži a ženami, které se mohou projevovat v omezeném přístupu žen k příjmům, zdrojům, službám nebo právům. V souvislosti s nerovností jsou ženy ohroženy porušováním jejich práv, jako je právo vlastnit půdu nebo majetek. Dále mohou být ženy ohroženy násilím, obchodem se ženami nebo omezením pohybu. Klíčovou oblastí v rámci feminizace chudoby jsou nedostatečné možnosti vzdělání žen.
Feminization of poverty in developing countries
Keywords: feminizace chudoby; chudoba; městská a venkovská chudoba; rovnost mužů a žen; vzdělání žen; poverty feminization; poverty; urban and rural poverty; equality of men and women; women's education.