Výskyt kryptosporidií u exotických zvířat chovaných v zoologických zahradách - Kodádková, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Celkem bylo na kryptosporidie vyšetřeno 331 vzorků trusu od 102 druhů exotických zvířat chovaných v zoologických zahradách. K diagnostice bylo použito specifické barvení, imunofluorescenční test a PCR amplifikující SSU rRNA. Byla zjištěna nízká prevalence. Kryptosporidie byly nalezeny pouze u žirafy síťované (Giraffa camelopardalis reticulata). Částečná sekvence genu pro malou ribozomální podjednotku (SSU rRNA) byla shodná s genotypy C. muris popsaných z damana skalního (Procavia capensis) a velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus). Náš izolát nebyl infekční pro neonatální a adultní myši.
Occurrence of cryptosporidia in exotic mammals kept in zoological gardens
Keywords: Cryptosporidium; prevalence; zoologická zahrada; Cryptosporidium; prevalence; zoological garden