Analýza konkurenceschopnosti společnosti OVb Allfinanz, a.s. - Homolková, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem mé bakalářské práce je analyzovat danou pozici na trhu mnou vybraného podniku, navrhnout případná zlepšení jeho postavení na trhu a analyzovat jeho konkurenční prostředí. Vybrala jsem si společnost OVB Allfinanz, a.s., která působí na českém trhu už 44 let. Má práce se skládá ze dvou částí. V první části popisuji teoretické poznatky, které se týkají strategického řízení a analýzy, vysvětlení pojmů konkurence, konkurenceschopnosti a dalších souvisejících výrazů jako jsou: Generické konkurenční strategie, SWOT analýza a Porterův model konkurenčních sil. Ve druhé části své práce jsem se zaměřila na vypracování analýzy SWOT a Porterova modelu. Také jsem se zaměřila na analýzu konkurentů v oblasti pojišťovacích zprostředkovatelů. Výsledky se zakládají na informacích získaných z dotazníkového šetření. Dále jsem použila metodu řízeného rozhovoru s úspěšnou oblastní vedoucí skupiny ProfiFP a tím jsem získala nejen důvěryhodné informace o společnosti, ale také jsem mohla využít svých pracovních zkušeností pro OVB Allfinanz, a.s., pro kterou jsem pracovala více jak rok a půl. Ze získaných dat jsem společnosti navrhla případná zlepšení.
Analysis of the competitiveness of OVB Allfinanz, a.s.
Keywords: konkurenceschopnost; konkurenti; konkurenční výhoda; strategie; strategické řízení; analýza; osobní prodej; generické konkurenční strategie; substituce; dotazníkové šetření; strategie zlepšení; nízká úroveň propagace; osobní přístup; diferenciace.; competitiveness; competitors; competitive advantage; strategy; strategic management; analysis; personal selling; generic competitive strategy; substitution; questionnaire survey; improvement strategy; low levels of publicity; personal approach; differentiation.