Antické motivy v epice J. Vrchlického. - Aubrechtová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavní náplní této bakalářské práce je interpretace antických motivů ve vybraných epických sbírkách Jaroslava Vrchlického. Cílem je sledovat frekvenci těchto motivů v jednotlivých sbírkách, porovnat rozdílnosti v jejich užití a stanovit jejich místo ve struktuře celku. Největší část práce je věnována samotné analýze antických motivů po stránce obsahové i formální. Je kladen důraz na způsob zpracování jednotlivých motivů, zasazení do kontextu a volbu jazykových prostředků.
The anitc motiffs in the epic works of J. Vrchlický.
Keywords: Vrchlický; antika; antické motivy; epika; poezie; Vrchlický; antiquity; antique motives; epic; poetry