Matematické modelování konkurence velkých afrických karnivorů - Rychtecká, Terezie (Jihočeská univerzita, 2008)
V této práci byly sestaveny a zanalyzovány dva typy matematických modelů popisujících různé typy konkurence mezi dvěma druhy afrických šelem. První heuristický model popisuje dynamiku obou predátorů a jejich společné kořisti. Druhý individuální model se na příkladu psů hyenovitých a hyeny skvrnité zaměřuje na vliv heterogenity prostředí a unikátních rysů ekologie jednoho z dvojice predátorů.
Mathematical modelling of competition between African carnivores
Keywords: Kompetice; individuálně-orientovaný model; pes hyenovitý; hyena skvrnitá; Competition; individual-based model; African wild dog; spotted hyaena