Podniková kultura a její role v řízení lidských zdrojů - Pulkrábková, Mirka (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této bakalářské práce je specifikovat faktory podnikové kultury společnosti Kostal ČR, s.r.o. a určit jaký vliv má daná podniková kultura na řízení lidských zdrojů. Pro analýzu podnikového prostředí byly použity tři výzkumné metody: pozorování, analýza podnikových dokumentů a dotazník VSM 94. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 100 zaměstnanců. Získaná data byla vyhodnocena zvlášť pro pracovníky z oddělení výroby a zvlášť pro technicko-hospodářské pracovníky (THP). Výzkumným záměrem bylo porovnat tyto dvě pracovní skupiny a zjistit zda je podniková kultura ve společnosti jednotná a je sdílena všemi zaměstnanci. Každá společnost určitou podnikovou kulturu má. Tvoří ji způsoby chování, jednání, oblékání, architektura, sdílené názory a postoje. Kultura podniku vytváří vztah zaměstnanců k firmě, jejich loajalitu a celkovou image firmy. Neprojevuje se pouze uvnitř podniku, ale také charakterizuje firmu vnějšímu okolí v podobě typických firemních znaků, výroků, hesel, pověsti atd. Podniková kultura ovlivňuje úspěšný chod firmy a dosahování stanovených cílů. Je důležité, aby v rámci dané podnikové kultury byla vytvořena podniková strategie, která určí jasný směr firmy a pomocí podnikové kultury byla tato strategie ?předána? všem zaměstnancům. Pro úspěšnost každého podniku je důležité, aby se management společnosti těmto velkým tématům - ?řízení lidských zdrojů? a ?podniková kultura?, intenzivně věnoval.
Corporate culture and her role in human resource management
Keywords: podniková kultura; řízení lidských zdrojů; corporate culture; human resources management