Výkonnost a hodnotové řízení podniku - Kalců, Renáta (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá výkonností podniku a různými přístupy k jejímu měření s důrazem na hodnotové řízení. Cílem práce je analyzovat výkonnost a tvorbu hodnoty u firmy KRONOMECH, spol. s r.o. Následně identifikovat strategické faktory ovlivňující hodnotu firmy včetně navržení opatření pro její růst. Teoretická část práce je zaměřena na ukazatele a modely umožňující posouzení výkonnosti. Poté jsou v praktické části aplikovány na vybranou společnost. Pozornost je zaměřena zejména na ukazatel ekonomické přidané hodnoty a na modely zjišťující finanční pozici podniku. Celková ekonomická výkonnost je posouzena i se zohledněním nefinančních indikátorů. V závěru práce jsou formulována opatření, která povedou k upevnění finančního zdraví a ke zvýšení výkonnosti zvoleného podniku.
Performance and value management of the company
Keywords: Výkonnost podniku; měření výkonnosti; hodnotově orientovaný management; ekonomická přidaná hodnota; pyramidový rozklad; predikční modely.; Business performance; measurement of efficiency; value based management; economic value added; pyramidal decomposition; predictive models.