Vliv bylinných přípravků na kvalitu kozího mléka - Vazdová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá složením mléka (se zaměřením na kozí), jeho vlivem na zdraví člověka, využití mléka jako funkční potraviny a možností ovlivnění jeho složení (především obsahu mastných kyselin) pomocí výživy a krmných doplňků. Stěžejním cílem je shrnout doposud publikované poznatky a porovnat postoj jednotlivých autorů. Vlastní práce je zaměřena na utřídění poznatků získaných z informačních zdrojů a shrnutí prvotních informací probíhajícího pokusu s přídavky vybraných krmiv do krmné dávky koz na školním statku jako jsou rozbory krmiv a denní nádoje sledovaných zvířat. Pro potvrzení závěrů informací získaných z literatury je použito údajů z pokusu přídavku lněného semínka a následných rozborů mléka zaměřených na jednotlivé složka a obsah mastných kyselin v mléčném tuku, který proběhl na školním statku v roce 2008.
The influence of herbage compouns on goats milk quality
Keywords: koza; mléko; kozí mléko; výživa koz; funkční potraviny; mastné kyseliny; goat; milk; goat´s milk; food goat; functional foods; fatty acids