Virocidní účinnost ribavirinu a acyklických nukleosid fosfonátů na virus žluté mozaiky vodnice. - Mrázková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2010)
Byla vyvinuta nová metoda na testování protivirových sloučenin proti rostlinným virům. Tato metoda je založena na rychle rostoucích brukvovitých rostlinách v in vitro podmínkách v kapalném mediu. Zjišťovali jsme fytotoxicitu a protivirovou účinnost ribavirinu a účinnost acyklických nukleosid fosfonátů (R)-PMPA, PMEA, PMEDAP a (S)-HPMPC na virus žluté mozaiky vodnice. Pro zjištění relativní a celkové koncentrace viru v rostlině jsme použili metodu Double sandwich ELISA. Ribavirin měl nejsilnější protivirový účinek. (R)-PMPA a PMEA nevykazovali žádný protivirový účinek a téměř žádnou fytotoxicitu ve srovnání s kontrolními rostlinami. (S)-HPMPC a PMEDAP vykazovaly mírné protivirové účinky, ale zároveň i vyšší fytotoxicitu.
Antiviral effect of ribavirin and acyclic nucleosid phosphonates against Turnip yellow mosaic virus.
Keywords: Virus žluté mozaiky vodnice; Chemoterapie; Ribavirin; Brassica; Turnip yellow mosaic virus; Chemotherapy; Ribavirin; Brassica