Kontrola kvality a fantomová scintigrafická měření pořizovaných záznamů - Bláhová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce se v teoretické části zabývá přístrojovou technikou zahrnutou do programu zabezpečení jakosti v nukleární medicíně, především gamakamerou, a předávacími a provozními zkouškami, ve kterých se kontroluje, zda jsou naměřené hodnoty parametrů v doporučené toleranci vzhledem k hodnotám stanoveným při předávací zkoušce. Dále se věnuje kvalitě detekce, správnosti a přesnosti měření aktivity a řadě faktorů, jež ji ovlivňují, a chybám měření. Aby nedošlo k nesprávné interpretaci chybných výsledků měření, je potřeba průběžně kontrolovat kvalitu funkce přístrojů určených pro detekci ionizujícího záření. Dalším tématem teoretické části práce je kvalita zobrazovacích přístrojů. Důvodem je skutečnost, že snížená kvalita výsledného obrazu je důsledkem chyb nastavení a poruch zobrazovacích přístrojů. Závěr této části je zaměřen na pomůcky a zdroje záření používané pro kalibraci a testování zobrazovacích vlastností scintilačních kamer - tzv. fantomy. Cílem práce bylo ověřit stabilitu základních parametrů dvou gamakamer a prokázat, zda pravidelná fantomová scintigrafická měření mají zásadní význam na kvalitu vyšetření. Praktická část je věnována srovnání dvou SPECT kamer typu E.CAM firmy Siemens odlišného data výroby z hlediska jejich stability. Pro srovnání byly vybrány základní parametry kontrolované v rámci zkoušek provozní stálosti programu zabezpečování jakosti. Získané hodnoty byly zapsány do tabulek, graficky zobrazeny a bylo provedeno základní statistické zpracování. Výsledky této práce budou použity při tvorbě standardů na oddělení nukleární medicíny FN Plzeň-Lochotín a poslouží také při rozhodování o případné obměně přístrojové techniky.
Quality control and phantom scintillographic measurements to check the condition of data-visualisation equipment
Keywords: program zabezpečování jakosti; zkoušky provozní stálosti; nukleární medicína; gamakamera; fantom; radionuklid; quality assurance programme; standard operation stability and quality assurance programmes; nuclear-medicine; gamma-camera; phantom; radionuclide