Dopady vybraných změn účetní legislativy na vykazování a porovnávání dat - Nováková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce je identifikovat významné změny legislativy od roku 2014 s důrazem na rok 2016, charakterizovat jejich posun ve vztahu k vypovídací schopnosti účetních výkazů, aby bylo dosaženo principu věrného a poctivého obrazu. Je-li účetnictví vedeno se zásadou věrnosti a poctivosti, mohou být výstupy použity pro řízení společnosti, plánování budoucího rozvoje, vyhodnocování efektivity podnikatelského záměru, či jednotlivých projektů atd. Nicméně legislativní změny mohou narušit vypovídací schopnosti účetních dat, a to i za předpokladu, že je účetnictví vedeno v souladu s legislativou. Práce analyzuje vybrané změny, jmenovitě: - Zrušení vykazování zřizovacích výdajů jako aktiva - Změnu v definici rezerv - Změnu účtování Aktivace a Změnu stavu zásob vlastní činnosti - Kategorizaci účetních jednotek - Zrušení vykazování položky Obchodní marže Snaží se dát odpověď, jakým způsobem se změna projeví v účetních výkazech, jakým způsobem naruší jejich vypovídací schopnost a hodnocení výkonnosti podniku. Součástí práce je také dotazníkové šetření, které sleduje, jak vnímají legislativní změny pracovníci v různých účetních profesích. Ze všech zkoumání vychází, že nejdůležitějším parametrem legislativy je její konzistentnost.
Impacts of selected changes in accounting legislation on reporting and comparing data
Keywords: Česká účetní legislativa; věrný a poctivý obraz; změny účetní legislativy; ounting regulations; true and fair view; changes in accounting legistation