Výživa plemenných býků - Kouba, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem práce bylo prostudovat dostupné literární zdroje zabývající se výživou plemenných býků, analyzovat krmnou dávku a vyhodnotit vliv přídavku extrudovaného lnu (EL) do krmné dávky na množství a kvalitu ejakulátu. Objektem hodnocení bylo 200 vzorků ejakulátu od 8 plemenných býků plemene český strakatý skot. Byl hodnocen vliv EL na aktivitu a koncentraci spermií a množství ejakulátu za dané časové období. Byl zjištěn pozitivní vliv EL na všechny sledované ukazatele. U pokusné skupiny byl zaznamenán nárůst množství ejakulátu oproti skupině kontrolní, statistické šetření prokázalo významný rozdíl v působení faktoru času (vliv přídavku extrudovaného lnu) na množství ejakulátu pokusné a kontrolní skupiny. U pokusné skupiny došlo ke zvýšení koncentrace spermií v 1 mm3 ejakulátu oproti skupině kontrolní, rozdíl však nebyl statisticky významný. Bylo zaznamenáno zlepšení aktivity spermii u pokusné skupiny oproti skupině kontrolní, faktor času byl zde statisticky významný. Na základě výsledků práce lze extrudovaný len doporučit jako vhodný krmný doplněk pro plemenné býky.
Nutrition of breeding bulls
Keywords: plemenný býk; krmná dávka; extrudovaný len; ejakulát; spermie; breeding bull; feeding dose; extruded flax seed; semen; sperm