Výskyt polycyklických aromatických uhlovodíků PAU ve vodním ekosystému řeky Jang-c'-t'iang. Porovnání dat z pasivních vzorkovačů SPMD s literárními údaji. - Hemerková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce bylo zpracovat výsledky analýz polycyklických aromatických uhlovodíků (PAU) v SPMD vzorkovačích a obdržená data poté porovnat s literárními údaji získanými stejným postupem. Vzorkovače byly exponovány po 10 dní na odběrových místech ve středním toku Jang-c'-t'iang v říjnu roku 2013. Instrumentální analýza byla provedena metodou GC-MS/MS. Byly vypočteny časově vážené průměrné koncentrace PAU. V zájmové oblasti se volně rozpuštěné koncentrace pohybovaly v rozmezí 7,5 až 31 ng×l-1. Zjištěné koncentrace byly srovnatelné nebo dokonce nižší v porovnání s ostatními řekami na světě díky naředění. Převažující zastoupení 2-3jaderných PAU naznačovalo nedávné zdroje znečištění. Použitím diagnostických poměrů určitých PAU byl proveden pokus o identifikaci příspěvků různých typů zdrojů. Tyto poměry se přikláněly k pyrogenickým zdrojům znečištění PAU ve všech zájmových lokalitách kromě Jiang Li, kde tyto poměry poukazovaly na směs petrogenických a pyrogenických zdrojů.
Occurrence of polycyclic aromatic hydrocarbons PAHs in aquatic ecosystem of the Yangtze River. Comparison of data from passive samplers SPMD with the literature.
Keywords: Volně rozpuštěné koncentrace; pasivní vzorkování; organické polutanty; GC-MS/MS; Hubei; Free dissolved concentration; passive sampling; organic pollutants; GC-MS/MS; Hubei