Jihoslovanské působení Pavla Josefa Šafaříka v Novém Sadu - Moltrasio, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
V této práci se zaměříme na osobnost Pavla Josefa Šafaříka a čtrnáctileté období, které strávil v Novém Sadu. Práce se skládá ze tří formálně odlišných částí, které však spolu tematicky úzce souvisejí. První část popisuje postavu Pavla Josefa Šafaříka a přibližuje historicko-společenské podmínky doby přelomu 18. a 19. století na Balkáně. Ve druhé části se již dostáváme k samotnému pobytu v Novém Sadu, jeho tamní práci a stykům se svými jihoslovanskými kolegy. V třetí a to poslední části se zabýváme nynějším nazíráním na osobu Pavla Josefa Šafaříka a jeho vliv, který měl bezpochyby na srbskou literaturu a jazyk z pohledu srbských literárních a jazykovědných teoretiků v opozici k české a slovenské literární a jazykovědné scéně.
The south slavonian functioning of P. J. Šafařík in Novi Sad
Keywords: Pavel Josef Šafařík; slavistika; Nový Sad; historické reálie; Pavel Josef Šafařík; slavistic; Novi Sad; historical facts