MacIntyrova koncepce novověkého vývoje etiky - Ježek, Václav (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá rozborem knihy Alasdaira MacIntyra ?Ztráta ctnosti, k morální krizi současnosti? ve které autor pojednává o krizi morálních hodnot v době novověku. Stěžejní část diplomové práce je věnována této knize a také názorům učenců od antiky až do počátku 20. století. Práce je rozdělena do pěti kapitol. První kapitola se zabývá názory Alasdaira MacIntyra, druhá kapitola pojednává o emotivismu, třetí kapitola obsahuje pojednání o ctnostech a jak bylo na ctnosti nahlíženo v různých obdobích společnosti. Čtvrtá kapitola pojednáná o novověku a o krizi hodnot v tomto období. V páté kapitole je pojednání o Friedrichovi Nietzschem.
MacIntyre´s concept of the development of ethics in modern times
Keywords: Alasdair MacIntyre; ctnosti; emotivismus; novověk; osvícenství; krize morálních hodnot v novověku; Friedrich Nietzsche; Alasdair MacIntyre; virtue; emotivivism; Modern Period; Enlightenment; the crisis of moral values at the time of Modern Period; Friedrich Nietzsche.