Účtování zásob ve vybraném obchodu s léčivy - Bobková, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Prodej léků v dnešní konzumní společnosti je velmi rozšířený. Lékárny musí mít na skladě velké množství sortimentu. Hlavním cílem této práce je proto zjistit, jak takové množství zásob ovlivní účtování účetní jednotky a také jak tyto zásoby ovlivňují celkovou likviditu lékárny. V teoretické části jsem se zabývala jak vymezením pojmu zásoby, tak také účtováním zásob. Popsala jsem standardní postupy jak zásoby zaúčtovat a také určitá specifika, která se mohou se zásobami pojit. Uvedla jsem způsoby jak vypočítat likviditu podniku a obraty zásob a co tyto ukazatele vyjadřují. V praktické části jsem analyzovala skutečné účtování zásob v lékárně. Popsala jsem jednotlivé etapy inventarizace, které se zásob týkají a také vyhodnocování případných rozdílů. Dále jsem se zabývala oceňováním zásob a dodávkami, které ovlivňují nákupní ceny jednotlivého zboží. Snažila jsem se vyzdvihnout specifika, která se u léků objevují, jako je například tvorba prodejních cen pomocí číselníků VZP. Na závěr jsem provedla výpočty zachycující likviditu lékárny a také obraty zásob. Tyto ukazatele jsem následně vyhodnotila v tabulkách a snažila jsem se analyzovat další vlivy, které na likviditu a obraty zásob působí.
Accounting of chemist
Keywords: Lékárna; léky; zásoba; dodavatel; likvidita; pojišťovna; obrat zásob; Pharmacy; drugs; supplier; supply; insurance company; liquidity; stock turnover