Právní aspekty promlčení v civilním právu - Janáková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Tématem mojí práce byly právní aspekty promlčení v civilním právu. Promlčení je právní institut, který je spojený s plynutím času. Promlčením právo nezaniká, ale dochází k jeho oslabení. Cílem mojí práce bylo komplexní a srozumitelné shrnutí této rozsáhlé problematiky. Analytická část práce obsahuje ucelený přehled promlčení podle předchozí i stávající právní úpravy. Cílem nové právní úpravy účinné od 1. 1. 2014 nebylo zavést zásadní změny, ale sjednotit dosavadní dualistickou právní úpravu. Přesto však došlo k několika změnám a zavedení několika nových ustanovení. Tyto změny jsou popsány a vysvětleny v komparační části. Praktická část bakalářské práce je zaměřena na problematiku promlčení pohledávek v konkrétní společnosti. Praktická část je založena na rozhovoru, který jsem udělala s jednatelem společnosti. Na základě rozhovoru s jednatelem jsem pro tuto společnost vypracovala vnitropodnikovou směrnici, která upravuje promlčení pohledávek.
Legal aspects of limitation in civil law
Keywords: promlčení; předmět promlčení; délka promlčecí lhůty; počátek běhu promlčecí lhůty; stavení promlčení; přerušení promlčení; Limitation; object of limitation; length of limitation of time; start of running the period of limitation; suspension of limitation; interruption of limitation