Systém výcviku koní pro práci v lese - Pilíková, Darina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem bakalářské práce bylo přehledné zpracování informací o chovu, výcviku a částečně i využití chladnokrevných koní v České republice. V práci jsou uvedena chladnokrevná plemena koní chovaná v České republice, příprava koně pro pracovní využití, výchova a průběh odchovu a systém výcviku. Úspěšné využití chladnokrevných koní v tahu se odvíjí od pečlivé a kvalifikované přípravy v průběhu odchovu a od kvalitního výcviku. Výcvik v tahu probíhá od věku 2,5 roku a končí zkouškami výkonnosti. Při zkouškách výkonnosti je ověřována dosažená výkonnost a většinou se jich účastní tříleté klisny. Chov chladnokrevných koní zaznamenává pokles počtu chovatelů i chovaných zvířat, nejoblíbenější je se u českých chovatelů českomoravský belgický kůň s počtem 1 966 kusů, dále norik s počtem 1 377 kusů a nejméně zastoupený je slezský norik s celkovým počtem 1 294 koní. Počet norických koní se za posledních 13 let snížil téměř o 38 %. Vynikající a v tahu stále prověřovaný charakter, klidný temperament a ochota spolupracovat s člověkem jsou i přes snížení počtu chladnokrevných koní předpokladem jejich dalšího úspěšného chovu s možným využitím i pro rekreační využití. Do budoucna nelze očekávat jejich široké uplatnění v oblasti zemědělství, ale jejich nenahraditelnost zůstává především v lesní těžbě, kdy zvláště v mladých porostech způsobují průkazně daleko nižší škody než těžká technika. Význam má i odlišné působení koně na půdní plochu, které má významný ekologický aspekt.
The training system of horses for forest work
Keywords: koně - chladnokrevníci - pracovní využití; horses - cold-blooded horses - work use