Klima školních tříd prvních ročníků středních škol v závislosti na adaptačním kurzu - Pytlíková, Anna (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá srovnáním tříd, jež se zúčastnily adaptačního kurzu a těmi, které adaptační kurz neabsolvovaly. Teoretická část charakterizuje školní třídu jako malou sociální skupinu, kde poukazuje na její strukturu. Dále pojednává o skupinové dynamice a současně objasňuje vývojové fáze malé sociální skupiny. Teoretická část práce se také zaměřuje na třídní klima, atmosféru a prostředí. Popisuje se zde adaptační kurz a zároveň se definují jeho cíle. Praktická část práce obsahuje popis a analýzu dotazníků, jež byly zadány třídám prvních ročníků čtyřletých gymnázií v prvních dnech školního roku 2011/2012 a na začátku měsíce listopadu téhož roku. Současně se tato část na základě analýzy dotazníků zabývá zjišťováním rozdílů mezi těmito třídami. Poukazuje se zde na to, že rozdíly mezi těmito třídami jsou nepatrné, ovšem přesto mají adaptační kurzy pro celou třídu přínos.
The class climate of the first-year of secondary schools depending on the adaptation course
Keywords: školní třída; malá sociální skupina; interakce; sociální role; sociální normy; skupinová dynamika; vývojové fáze malé sociální skupiny; skupinová koheze; spolupráce; konflikt; třídní klima; prostředí; atmosféra; adaptační kurz; adaptace; zážitková pedagogika; school class; small social group; interactions; social roles; social norms; group dynamics; developmental stages of small social groups; group cohesion; cooperation; conflict; class climate; environment; atmosphere; adaptation course; adaptation; experiential learning