Technické památky Českobudějovicka a jejich využití ve výuce na 1. stupni ZŠ - Candrová, Marie (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce je zaměřena na využití technických památek regionu České Budějovice ve výuce na 1. stupni základní školy. V teoretické části popisuje projektovou výuku v primárním školství, její principy, cíle a možnosti využití. Dále se zabývá vzdělávací oblastí Člověk a jeho svět, kde se zaměřuje na technickou výchovu a získávání technické gramotnosti u žáků 1. stupně základních škol. Závěrečná část teoretické části popisuje samotné technické památky vybraného regionu, které jsou využity ve zpracovaných projektech. Praktická část představuje 7 projektů, které je možné realizovat během výuky s žáky prvního stupně. Součástí je vyhodnocení dotazníků zjišťujících efektivitu projektů mezi učiteli prvního stupně.
The Technical Monuments in České Budějovice Region And How to Use Them in Primary School Education
Keywords: projekt; projektová výuka; technická výchova; technická gramotnost; technická památka; exkurze; project; project education; technical education; technical literacy; technical monument; excursion