Výživa v těhotenství - Jeníčková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem mé bakalářské práce ,,Výživa v těhotenství" bylo zjistit, jak se stravují ženy v těhotenství, zda jsou správně informovány o výživě, kde se informovaly a zda užívají doplňky stravy. Ženy byly ve 2. trimestru těhotenství. Informace jsem získala pomocí dotazníků a týdenních jídelníčků. Dotazník mi pomohl ke zjištění, zda ženy užívají doplňky stravy, návykové látky, jaké potraviny si myslí, že by během těhotenství měly či neměly konzumovat a odkud získaly informace ohledně výživy. Z jídelníčku každé ženy jsem zjistila pomocí programu Nutriservis průměrný příjem energie, bílkovin, tuků, sacharidů za den a za týden. Tento program také vypočítal doporučený příjem energie za den. Porovnala jsem toto doporučení s nynějším příjmem živin a individuálně vyhodnotila. Většina žen měla váhu před otěhotněním v normě, některé měly nadváhu, obezitu i mírnou podvýživu. Dle mého výzkumu se většina těhotných žen o výživě informovala zejména kvůli zdraví plodu. Informace získávaly nejvíce z knih, časopisů, internetu nebo od svého gynekologa. Z výzkumného souboru ani jedna žena nedodržuje během těhotenství alternativní způsob stravování, neužívá drogy a kávu pijí v doporučeném množství. Pouze jedna žena během těhotenství kouří. Uvedla ,,jen" 5 cigaret denně. Doplňky stravy užívají nejčastěji pro zdraví plodu a prevenci. Většina těhotných žen má vysokoškolské vzdělání. Nejčastěji byly ve věku 31 35 let a poté 26 30 let.
Nutrition in pregnancy
Keywords: těhotenství; výživa; vitaminy; plod; riziko; pregnancy; nutrition; vitamins; fetus; risk