Emil František Burian. Sebeprezentace, reprezentace a paměť - Střelbová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaná diplomová práce rozkrývá postupy utváření obrazu divadelního režiséra, hudebního skladatele, publicisty a dramatika Emila Františka Buriana ve třech klíčových okruzích. První objasňuje principy sebeprezentace a volbu charakteristických prostředků pro budování svého vnějšího obrazu v kontextu proměn osobních postojů i společenského vývoje 30. - 50. let 20. století. Druhá rovina zasazuje Emila Františka Buriana do souřadnic kulturní politiky komunistického režimu a sleduje způsoby konstrukce veřejného obrazu reprezentanta oficiální socialistické kultury. Obě roviny vychází především z detailní analýzy Burianovy divadelní činnosti, rozhlasových aktivit a článků v odborném i společenském tisku. Třetí rovina kvalifikační práce věnuje pozornost problematice tvorby individuální paměti a systematickému úsilí o budování "kultu osobnosti" E. F. Buriana. Interpretací biografií a vzpomínek herců, režisérů, novinářů i politiků se pokouší profilovat profesní i soukromý život tohoto umělce.
Emil František Burian. Self-presentation, representation and memory
Keywords: Auto-obraz; Hetero-obraz; Historická antropologie; Imagologie; Kult osobnosti; Kulturní dějiny; Kulturní politika; Mediální obraz; Paměť; Reprezentace; Sebeprezentace; Soudobé dějiny; Auto-image; Hetero-image; Historical anthropology; Imagology; Cult of personality; Cultural history; Cultural policy; Media image; Memory; Represetation; Self-presentation; Contemporary history