Analýza a zhodnocení měření spokojenosti zákazníků - Burdová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem diplomové práce je analýza služeb poskytovaných nově zrekonstruovaným hotelem, který se nachází v centru malého města Jaroměřice nad Rokytnou a analýza spokojenosti zákazníků hotelu s těmito poskytovanými službami.
Analysis and evaluation of measuring customer satisfaction
Keywords: služby; kvalita; hotel; dotazník; spokojenost zákazníků; service; quality; hotel; questionnaire; customer satisfaction