Karel Weis a Veselí nad Lužnicí v zrcadle osobní korespondence - Šmejkal, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se věnuje Karlu Weisovi, nikoliv však ve smyslu popsání jeho života či jeho skladatelské činnosti. Předmětem práce je jeho příchod do Veselí nad Lužnicí a vztah k tomuto městu. S příchodem do města rovněž souvisí jeho sběratelská činnost blatských písní. Za tímto účelem navazoval kontakty s místními občany, kteří mu pak byli nápomocni. Práce se snaží přijít na to, do jaké míry mu byli schopní s touto činností pomoct. Dalším úkolem bakalářské práce bylo také zjistit, zda se čistě pracovní vztahy přeměnily na vztahy přátelské. Pro zpracování bylo vybráno jen několik lidí, kteří měli nejčastější kontakt s Karlem Weisem, ať už šlo o osobní setkávání nebo písemnou korespondenci. Díky jeho činnosti se ve Veselí nad Lužnicí začal vytvářet i druhý život Karla Weise a práce se snaží přijít na to, v jaké době jeho utváření začalo a jak následně probíhal jeho vývoj, a to až do dnešní doby. Mezi projevy druhého života ve městě patří například památníky, oslavy, veřejná prostranství či instituce, které nesou jeho jméno.
Karel Weis and Veselí nad Lužnicí in the mirror of his personal correspondence
Keywords: Karel Weis; Veselí nad Lužnicí