Sestavení a ověření kompenzačního programu k nápravě oslabení trupu (kyfózy, lordózy)- metodické DVD. - Fröstlová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2011)
Oslabení trupu je v dnešní společnosti velmi časté a je nejčastější příčinou bolestí zad jak u dětí, tak u dospělých. Příčinou trupových oslabení bývají svalové dysbalance, které jsou většinou zapříčiněny nedostatečným pohybem populace. Aktivní sportování zajišťuje dostatek vjemů pro pohybový systém, obzvláště pro svaly, které je pro jejich správnou funkci důležité protahovat a posilovat. Bohužel v dnešní uspěchané době si spousta lidí neudělá na sport čas, a proto jsou tato oslabení trupu čím dál tím častější. Proto jsem se ve své práci zabývala sestavením kompenzačního programu, který jsem poté aplikovala na vybraný vzorek takto postižených jedinců. Tyto ke mně docházeli jednou týdně a denně doma toto cvičení sami prováděli. Na základě průběžného vyšetřování zkrácených a oslabených svalů jsem si ověřila, že správně sestavený program má velice dobrý vliv na tyto svalové dysbalance. Po tomto ověření jsem zpracovala metodické DVD, které bude sloužit jako názorná pomůcka pro jedince, kterých se tato svalová oslabení týkají a rozhodli se pro své zdraví něco udělat.
Creating and verifying of a compensative program for weakened trunk Remedy (kyfosis, lordosis) - methodical DVD.
Keywords: svalové dysbalance; oslabení trupu; držení těla; kompenzační program; muscular dysbalance; body posture; trunk waekening; postural systém; compensation programme