Euthanazie v Holandsku a Belgii - právo, etika a sociální práce - Kolářová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce je zaměřena na problematiku smrti. Se smrtí se pojí i eutanazie. Rozlišuji několik druhů eutanazie, jako asistovaná, aktivní, pasivní. Také se věnuji pojmu zadržena smrt a dystanazie. Věnuji se etice a morálním postojům k eutanazii. Probírám zde Holandsko a Belgii, které se dostali nejdále v legalizaci eutanazie. Závěrem porovnávám argumenty pro a proti eutanazii a práci sociálního pracovníka a jeho možnosti.
Euthanasia in the Netherlands and Belgium - the law of ethics and social work
Keywords: Eutanazie; smrt; nemoc; autonomní; osamocenost; rozhovory o smrti; bolest; péče; zadržovaná smrt; dystanazie; asistovaná sebevražda; paliativní péče; aktivní; pasivní; Euthanasia; death; disease; autonomous; loneliness; death talks; pain; care; detained death; dystanasia; assisted suicide; paliative ovens; aktive; pasive