VLIV ENURÉZY DÍTĚTE NA FUNKČNOST RODINY - Garaiová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá vlivem chronického onemocnění, v našem případě enurézou, na funkčnost rodiny. Každá rodina je ovlivňována mnoha vlivy a obzvláště je oslabována při výskytu chronického onemocnění člena rodiny. Teoretická část práce se zabývá definováním rodiny, jejím historickým vývojem a dělením. Věnuje se otázce funkčnosti rodin, kdy vyjmenovává jednotlivé funkce rodiny a popisuje vlastnosti funkčních rodin. Na druhé straně popisuje, jak vypadají rodiny, kde se vyskytují nejrůznější poruchy. Posledním předmětem zájmu je noční pomočování, nebo-li enuréza. Práce definuje toto onemocnění, jeho léčbu, dělení a diagnostiku. Stejně tak jako ovlivňuje rodina dítě, dítě ovlivňuje rodinu, a to obzvláště trpí-li enurézou. Toto onemocnění má pak dopad na rodinu a na dítě, které trpí psychickými důsledky. Cílem práce bylo zjistit, jakým způsobem ovlivňuje enuréza dítěte funkčnost rodiny. K získání těchto informací byl vytvořen kvalitativní výzkum, kdy byla využita metoda dotazování a její technika řízený (standardizovaný) rozhovor. Rozhovor byl proveden u 15 respondentů, v jejich domácím prostředí. Respondenti byli o návštěvě předem telefonicky informováni. Výzkum prokázal snížení HRQL matky i rodinných funkcí. Během výzkumu bylo stanoveno celkem 7 hypotéz. Bakalářskou práci je možné použít pro studium studentům, jako podnět k dalším výzkumům např. k porovnání výsledků se zdravou populací. Především jako první práce vyzkoušela dotazník PedsQL - Modul vliv na rodinu v České republice.
INFLUENCE OF CHILD´S WITH ENURESIS NOCTURNA ON THE FUNCTION OF FAMILY
Keywords: Diagnostika dětí s únikem moči; Enuréza; Funkce rodiny; Inkontinence; Léčba enurézy; Rodina; Typy rodin