Ekonomické výhody a nevýhody pasivních domů v ČR a EU - Petrů, Zlatuše (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma této práce - Ekonomické výhody a nevýhody pasivních domů v ČR a EU- je velmi aktuální s ohledem na stavební boom i životní prostředí a s tím související problematiku energeticky úsporného bydlení.. Porovnání ekonomických výhod a nevýhod pasivních domů s nízkoenergetickými stavbami je zajímavé též z hlediska propojení moderního, komfortního a zároveň ekologicky efektivního bydlení.. Snižování energetické náročnosti budov je v současnosti základním trendem i příležitostí do budoucna, jak pro jednotlivce, tak pro společnost jako celek. Vyplývá z mezinárodní legislativy, zabývající se energetickou náročností budov, kterou řeší směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2002/91/ES o energetické náročnosti budov. Hlavním cílem praktické části bakalářské práce bylo zhodnocení návratnosti investice do pasivních a nízkoenergetických domů. Výchozím bodem výpočtu je měrná spotřeba energie pro jednotlivé typy domů, které jsou definované normou. Hlavním přínosem této práce je zjištění, které vychází z ročních provozních nákladů, jejichž kombinací s výší vstupní investice byla vypočtena návratnost investice. Ta je v případě pasivních domů 19let, což je nižší než u nízkoenergetických domů (28let). Tento rozdíl ovlivňují dva hlavní faktory a to dotace "Zelená úsporám" ve prospěch pasivních domů, a energetická úspornost pasivních domů. Ve výpočtu byla zohledněna aktuální a konstantní cena energií. Dá se předpokládat, že ceny energií do budoucna porostou, čímž se rozdíl návratnosti investice mezi pasivními a nízkoenergetickými domy ještě více prohloubí. Výsledky výpočtu návratnosti investice odpovídají i údajům uváděným různými dodavatelskými a developerskými firmami.
Economic Advantages and Disadvantages of Passive Houses in the Czech Republic and the European Union
Keywords: pasivní dům; nízkoenergetický dům; ekologie bydlení; ekonomická efektivita; energetická návratnost investice; stavební náklady; provozní náklady; tepelné ztráty; situace v ČR a EU; Nová zelená úsporám; passive house; low energy house; ecology of housing; economic efficiency; energy return on investment; construction costs; operating costs; heat loss; situation in the Czech Republic and the EU; New Green Savings