Účinnost vytrvalostního běhu při úpravě tělesné hmotnosti u mužů věkové kategorie 35 - 45 let zralá dospělost - Ajgel, Lubomír (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této diplomové práce je zjištění účinnosti vytrvalostního běhu při úpravě tělesné hmotnosti u mužů věkové kategorie 35 45 let zralá dospělost. V teoretické části proběhla literární kompilace dostupných pramenů vztahujících se k danému tématu. Teoretická část tudíž posloužila jako základ pro vypracování praktické části, v níž byla měřena hodnota srdeční frekvence v průběhu hodin vytrvalostního běhu. K vyhodnocení vlivu vytrvalostního běhu na zdraví probandů (testovaných mužů) jsem dospěl pomocí srdeční frekvence, hodnot BMI a antropometrickým měřením tloušťky čtyř kožních řas pomocí kaliperačních kleští. Za pomoci těchto metod jsem zjistil procentuelní podíl tuku v těle. Výsledkem bylo, že vytrvalostní běh je vhodná aktivita pro zdraví i snižování nadváhy u mužů ve věkové kategorii 35 45 let.
Endurance Running and Its Effects of men within the age group between 35 45 years young middle age
Keywords: vytrvalostní běh; nadváha; stres; zdraví.; endurance running; overweight; stress; health.