Historie vodáckého areálu Lídy Polesné v Českém Vrbném - Štumbauer, Petr (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce je zaměřena na historii umělé slalomové dráhy v Českém Vrbném u Českých Budějovic. Po komplexní přestavbě a revitalizaci, která proběhla v letech 2009 2012 je vodácký areál Lídy Polesné nejenom špičkovou umělou slalomovou drahou, která patří svými parametry mezi tři nejlepší v České republice, ale je skutečným a velmi vyhledávaným sportovním, rekreačním a výcvikovým centrem nejenom regionálního, ale i celorepublikového významu. Tato diplomová práce neobsahuje jen vlastní historii tohoto zařízení, ale v širších souvislostech je do ní zařazen i nástin historie kanoistiky v českých zemích do vzniku prvních umělých slalomových drah, dále nástin historie českobudějovické kanoistiky, dále také nástin historie jezu v Českém Vrbném, a z důvodů možnosti srovnání této dráhy s dalšími zařízeními tohoto typu, je v ní i přehled umělých slalomových drah v České Republice a na Slovensku doplněný přehledem jejich parametrů a jejich fotografiemi. Diplomová práce má rozsah 100 stran a je v ní umístěno celkem 75 obrazových příloh s popisky. Ty jsou složeny většinou ze dvou původních fotografií, snímků, mapek, či kreseb. Klíčová slova: historie kanoistiky, řeka Vltava, umělá slalomová dráha, parametry, závodníci, funkcionáři.
The history of Whitewater Area of Lída Polesná in České Vrbné
Keywords: historie kanoistiky; řeka Vltava; umělá slalomová dráha; parametry; závodníci; funkcionáři; history of canoeing; river Vltava; artificial slalom track; parameters; competitors; officials