Adaptace žadatelů o mezinárodní ochranu v Přijímacím středisku Praha - Ruzyně - Štěrba, Sebastian (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce zkoumá adaptační proces žadatelů o udělení mezinárodní ochrany v Přijímacím středisku Praha - Ruzyně. Teoretická část charakterizuje Přijímací středisko Praha - Ruzyně, zejména poskytované služby, možnosti trávení volného času a řízení o udělení mezinárodní ochrany v Přijímacím středisku Praha - Ruzyně. Dále popisuje znaky totální instituce a hlavní způsoby adaptace definované Goffmanem. V souladu s uvedenou charakteristikou je Přijímací středisko Praha - Ruzyně považováno za totální instituci. Praktická část obsahuje analýzu čtyř rozhovorů a interpretaci získaných dat, které byly organizovány dle následujících kategorií: specifické prostředí střediska, pravidla zařízení, vztahy mezi žadateli a vztahy žadatelů vůči personálu, omezená možnost trávení volného času a řízení o udělení mezinárodní ochrany. Na tomto základě byly identifikovány hlavní způsoby adaptace a analyzovány, zda korespondují s Goffmanovou typologií zvládacích strategií.
Adaptation of applicants for international protection in the Reception centre Prague - Ruzyně
Keywords: žadatel o udělení mezinárodní ochrany; adaptace; totální instituce; Přijímací středisko Praha - Ruzyně; Správa uprchlických zařízení; zvládací strategie; řízení o udělení mezinárodní ochrany; applicant for international protection; adaptation; total institution; Reception centre Prague - Ruzyně; The Administration of the Refugee Facilities of the Ministry of Interior; coping strategies; procedure for granting international protection