Tierbezeichnungen in der deutschen und tschechischen Phraseologie. Eine kontrastive Analyse. - Hovorková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá kontrastivní analýzou německých frazeologismů, které obsahují zvíře, a jejich českých ekvivalentů. V teoretické části jsou vysvětleny na základě odborné literatury základní pojmy z oblasti frazeologie a pozornost je věnována i kontrastivní frazeologii. Jádro práce tvoří analýza německých přísloví a jiných slovesných frazeologismů a nalezení jejich českých protějšků. Vybrané frazeologismy jsou doprovázeny příklady. Cílem práce je rozdělit frazeologismy do skupin dle míry ekvivalence.
Animals in German and Czech phraseology. A comparative analysis.
Keywords: frazeologie; ekvivalence; kontrastivní analýza; přísloví; frazeologismus; zvířata; phraseology; equivalence; contrastive analysis; proverb; phraseological unit; animals