Stanovení délky pracovních cyklů rýpadel při rozdílných technologiích pracovní činnosti na stavbách a návrh opravných koeficientů pro výpočet skutečné výkonnosti - Brabec, Martin (Jihočeská univerzita, 2015)
V bakalářské práci jsou uvedeny hodnoty pracovních cyklů rýpadel při rozdílných technologiích pracovní činnosti na stavbách. Na základě sběru dat a pozorování pracovních technologií je vypracován návrh opravných koeficientů pro výpočet skutečné výkonnosti. Práce obsahuje analýzu pracovního materiálu strojů pro zemní práce, analýzu základních druhů zemních prací na stavbách, analýzu lopatových rýpadel a analýzu pracovních nástrojů rýpadel. V druhé části jsou určeny faktory, které ovlivňují výkonnost rýpadel a jsou stanoveny opravné koeficienty pro výpočet skutečné výkonnosti. Dále jsou v práci porovnány teoretické a skutečné výkonnosti sledovaných rýpadel. Výsledky porovnávají různé kategorie rýpadel v závislosti na jejich velikosti. Na závěr jsou stanoveny návrhy a zásady pro optimální využití rýpadel na stavbách.
Length determination of working cycle of excavators at different technologies of working operations at the construction sites and the correctional proposal coefficients for calculation of real productivity.
Keywords: Rýpadlo; výkonnost; cyklus; hornina; faktor; koeficient; Excavator; productivity; cycle; rock; factor; coefficient