Pastva dojnic ve vztahu k počtu somatických buněk v syrovém kravském mléce - Hnisová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo sledovat hodnoty PSB v syrovém kravském mléce u chovů dojnic používajících letní pastvu (3 chovy) a chovů bez využití letní pastvy (5 chovů) a jejich vzájemné porovnání. Chovy se od sebe dále lišily technologií ustájení a dojení, toaletou mléčné žlázy (predipping a postdipping) a velikostí stáda. V průběhu roku 2007 byly zjištěny u chovů používajících letní pastvu nižší průměrné hodnoty PSB (260,99.103.ml-1) v porovnání s chovy nepoužívajícími letní pastvu (282,44.103.ml-1), přičemž rozdíl byl statisticky významný (P = 0,03) na hladině významnosti P < 0,05. Dynamika hodnot PSB u chovů používajících letní pastvu vykazovala zvýšení PSB po zahájení pastvy a následný pokles u dvou chovů, u jednoho chovu tento stav přetrvával po celé pastevní období. Jednalo se o chov s vyšším výskytem subklinických mastitid.
Dairy cow pasture in relation to somatic cell count in raw cow milk
Keywords: mléko; pastva; počet somatických buněk; milk; pasture; somatic cell counts