Příčiny, projevy a prevence agresivity mezi dětmi v mateřských školách - Voběrek, František (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce podrobuje zkoumání fenomén dětské agrese v mateřských školách. Socializace dítěte je velmi důležitou součástí výchovy dítěte. Dětská agrese je přirozenou součástí vývoje dětské osobnosti a je ovlivněna vnitřními a vnějšími faktory. Dětská agrese může nabýt formy šikanování, zejména pak v prostředí základních škol. Nedílnou součástí práce je její empirická část, obsahuje výzkumné šetření, které je založeno na zkoumání agresivního chování dětí v průběhu různých kolektivních her. Výsledky šetření prokazují, že hry mohou být spouštěčem agresivního chování u dětí a že existuje souvislost mezi četností projevů agrese a charakterem hry.
Causes, symptoms and prevention of aggression among children in kindergartens
Keywords: Dětská agresivita; Socializace; Mateřská škola; Šikanování; Children's aggression; Socialization; Kindergarten; Bullying