Redistribuční procesy ve vazbě na příjmovou situaci domácností - Lieblová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce je zaměřena na systém sociálního zabezpečení v České Republice, především na oblast státní sociální podpory. Tento systém napomáhá snižovat ekonomické riziko a zlepšuje situaci rodiny s dětmi. Bakalářská práce popisuje dávky, které jsou poskytované z tohoto systému. Také popisuje základní pojmy, které se aplikují s tímto systémem. Systém dávek státní sociální podpory se v současnosti skládá z následujících sedmi dávek: Přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlem, rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné, pohřebné. Bakalářská práce dále obsahuje kvantitativní charakteristiky těchto dávek a analýzu vybraného segmentu příjemců těchto dávek. V závěru mé práce hodnotím právní úpravy, účelovost a efektivnost tohoto systému. Také navrhuji možné změny v systému státní sociální podpory za účelem zvýšení efektivnosti.
Redistributing processes in attachment to income situation households
Keywords: Sociální zabezpečení; státní sociální podpora; přídavek na dítě; sociální příplatek; příspěvek na bydlení; rodičovský příspěvek; dávky pěstounské péče; porodné; pohřebné; příspěvek na školní pomůcky; životní minimum; příjemce dávek.; Social security; system of state social support; child benefit; social allowance; housing allowance; parental allowance; foster care allowances; birth allowance; funeral grant; the school aids grant; the minimum subsistence level; beneficiary.