Moč, její složení a vliv věku na její metabolický obraz - Menhart, Roman (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce je zaměřená na sledování vlivu věku na složení moči. Korelace věku se složením moči byla zkoumána cíleným výzkumem čtyř vybraných analytů - kreatininu, acetylkarnitinu, karnitinu a alaninu u anonymizované skupiny lidí ve věku 15, 25, 35, 45 a 55 let. V teoretické části je obecně popsána anatomie a funkce ledvin, je zde definováno co je to moč, jaké organické a anorganické látky obsahuje. Popsány jsou faktory, které se podílejí na změnách složení moči, jako je index tělesné hmotnosti, barva pleti a především věk, který je hlavním předmětem zkoumání této práce. Dále jsou uvedeny metody používané v klinické praxi, ale i ve výzkumu, sloužící k analýze moči. Metodická část zahrnuje postupy odběru, uchování a předanalytické přípravy moči. Je zde uveden seznam všech chemikálií, pomůcek, vnitřních standardů, standardů a přístrojového vybavení, použitých pro přípravu a analýzu vzorků, a také popis HPLC/MS metody. Výstupní data z použité LC/MS metody byla zpracována v počítačovém programu XcaliburTM. Jedná se o chromatogramy a hmotnostní spektra kreatininu, acetylkarnitinu, karnitinu a alaninu získaných analýzou padesáti vzorků močí lidí různých věkových skupin, které proběhly ve třech opakováních. Pomocí tabulek a přehledných grafů byly zpracovány hodnoty ploch píků pro jednotlivé látky, které následně byly přepočítané na plochu píku kreatininu z důvodu jejich normalizace. Řešené téma je velice komplexní a nelze ho celé obsáhnout v rámci mé bakalářské práce.
Urine, its composition and the effect of age on the metabolic picture
Keywords: moč; věk; LC/MS; HILIC; urine; age; LC/MS; HILIC