Reiner Kunze - Ein Mittler zwischen der deutschen und tschechischen Kultur und Sprache - Havlíková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá osobností německého spisovatele Reinera Kunzeho. Je zde vnímán jako prostředník mezi českou a německou jazykovou, kulturní a literární scénou. Zaměřuje se na spisovatelovu vlastní literární i překladatelskou činnost ta se koncentruje především na českou poesii. Tyto aspekty zkoumá v chronologickém, časově sousledném pořadí, od spisovatelových literárních počátků až po současnou tvorbu. Součástí práce je i nastínění autorova postoje k politickému dění v Československu, především na konci 60. let 20. století. Práce je zakončena autorovou rolí v současném literárním světě.
Reiner Kunze - Mediator between German and Czech culture and language
Keywords: český jazyk; německý jazyk; kultura; literatura; překlad; Reiner Kunze; Czech language; German language; culture; literature; Reiner Kunze