Panna Marie Klasová kompenzační haptická pomůcka - Hrabánková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce s názvem Panna Marie Klasová kompenzační haptická pomůcka je rozdělena na dvě části. Teoretická část se v prvních kapitolách věnuje historii gotického malířství na našem území, dále krátce představuje vznik Českých Budějovic a mapuje vývoj klášterního kostela Obětování Panny Marie. Pojednává o deskovém gotickém obraze Panny Marie Klasové s přihlédnutím na jeho ikonografický a historický význam. Teoretická část dále blíže popisuje charakteristiku zrakových postižení a podává informace o této problematice. Praktická část má za cíl přetvoření obrazu Panny Marie Klasové na kompenzační hmatovou pomůcku v podobě reliéfu.
Virgin Mary Klasová - compensation haptic aid
Keywords: gotický sloh; gotické malířství; České Budějovice; klášterní kostel Obětování Panny Marie; deskový obraz Panny Marie Klasové; kompenzační hmatové pomůcky; gothic style; gothic painting; České Budějovice; Church of the Presentation of the Blessed Virgin Mary; painting of Virgin Mary Klasová; compensatory tactile aids