Využití nových technologií pro rozvoj destinace cestovního ruchu - Velíšková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická část diplomové práce se zabývá moderními technologiemi využitelnými v cestovním ruchu, řízením a rozvojem destinace cestovního ruchu a geografickými informačními systémy. Praktická část práce se věnuje konceptu méně navštěvovaných památek ze čtyř kategorií (hrad, zámek, klášter, město a městské opevnění) na území Jihočeského kraje, kraje Vysočina a dolnorakouského regionu Waldviertel, jehož cílem je zvýšení návštěvnosti a zviditelnění vybraných památek. Cílem diplomové práce je charakterizovat způsob využití informačně-komunikačních technologií pro rozvoj destinace cestovního ruchu, identifikovat příležitosti na základě analýzy současné situace a navrhnout aplikaci vybrané technologie pro zvýšení konkurenceschopnosti jižních Čech jako destinace cestovního ruchu. Prostřednictvím geografických informačních systémů jakožto vybrané technologie je ukázáno, jak lze mapy využít pro řízení a rozvoj destinace cestovního ruchu. Výstupem z práce je sada map s návrhem a vyobrazením několika geografických a tematických produktů (tras).
Usage of New Technologies for Development of a Tourism Destination
Keywords: moderní technologie; destinace cestovního ruchu; geografické informační systémy; GIS; geografické produkty; tematické produkty; mapy; Jihočeský kraj; kraj Vysočina; Waldviertel; modern technologies; tourism destination; geographic information systems; GIS; geographic product; thematic product; maps; South Bohemian Region; Vysočina Region; Waldviertel