Motivace sester k výkonu práce - Krebsová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2007)
Abstrakt Motivace práce k výkonu povolání Motivací se rozumí usměrňování, udržení a energetizace chování u jednotlivce. Důležitým aspektem motivace a tedy i pracovní motivace, je očekávání výsledků činnosti. A to bude-li splněn daný úkol, jaká tím bude získána odměna a jaké výdaje s tím budou spojeny. Obvykle se jako činitelé pracovní motivace uvádějí mzda, sociální prostředí pracoviště a uspokojování z práce. Bakalářská práce na téma ,,Motivace sester k výkonu práce'' má za cíl zmapovat a porovnat motivaci sester k výkonu práce na oddělení standardní péče a ARO, JIP, ale také zjistit faktory, které snižují motivaci sester k výkonu práce. Výzkumný soubor tvořily sestry pracující na oddělení anesteziologicko resuscitačním, jednotkách intenzivní péče a standardním oddělení v Nemocnice České Budějovice a. s. Jako metoda výzkumu byl zvolen dotazník. Hypotéza č. 1, zda sestry pracující na anesteziologicko resuscitačním oddělení a na jednotkách intenzivní péče jsou více motivovány k výkonu práce, než sestry na oddělení standardní péče.Ač jsou sestry motivovány či nemotivovány, každá něčím jiným, nepodařilo se prokázat, že na ARO a JIP by byly sestry motivovány méně či více. Z uvedených výsledků vyplývá, že se první hypotézu nepodařilo potvrdit.Hypotéza č. 2, zda nejčastějším faktorem nízké motivace k výkonu práce je nízké finanční ohodnocení. Z výsledků výzkumu vyplývá, že nejčastějším faktorem nízké motivace sester není nízké finanční ohodnocení, ale podceňování práce sestry a nedostatek personálu. Druhá hypotéza také nebyla potvrzena. I přes to, že finanční ohodnocení sestry patří mezi veliké motivační faktory, přece jen není důležitý. Pokud sestry budou ve své práci uznávány, jak od lékařů, tak i od ošetřovatelského managementu, budou svou práci vykonávat s nadšením i s nižším platem. Výsledky a poznatky z výzkumu bych ráda nabídla k prezentaci na seminářích, seznámila s nimi kolegyně. Ošetřovatelský management nemocnice by se měl zabývat motivačními faktory, které mají jistý vliv na chování nebo činy. Pokud se motivace sester nebude podporovat, budou sestry práci opouštět a stále jich bude nedostatek. K nízké motivaci by nemělo docházet za předpokladu stanovení vhodných cílů, jejichž dosažení poskytuje uspokojení.
The motivation of nurses to the working performance
Keywords: ARO; JIP; Motivace; Nízké finanční ohodnocení; Sestra; Standardní oddělení; anaesthesiology and resuscitation care unit; intensive care unit; low monetary remuneration; motivation; nurse; standard care unit