Možnosti mezinárodní spolupráce mateřských škol - Chaloupková, Věra (Jihočeská univerzita, 2009)
Závěrečná bakalářská práce se zabývá možnostmi mezinárodní spolupráce mezi mateřskými školami prostřednictvím mezinárodních vzdělávacích programů a dokladuje konkrétní příklady. Vychází ze současných požadavků na vzdělávání jak dětí, tak pedagogů a potřeby efektivnějšího a atraktivnějšího hraní si a učení, které může položit dobrý vědomostní základ pro život, studium a práci v Evropské unii. Práce obsahuje i vyhotovení dotazníkového šetření, které mapuje současný stav znalostí, postojů a zkušeností pedagogů z této oblasti. Přináší návod pro školy nebo i jednotlivé pedagogy, kteří by chtěli obohatit a rozšířit aktivity svého zařízení i za hranice České republiky. Zdůrazňuje možnost využití moderních informačních technologií k výuce cizích jazyků a k poznávání kultur a tradic jiných zemí.
Possibilities of International Cooperation among Kindergartens
Keywords: Cizí jazyk; Comenius; erudice; Evropská unie; eTwinning; fondy; informační technologie; kompetence; lifelong learning; mezinárodní spolupráce; multikulturní výchova; NAEP; projekt; Tandem; vzdělávací programy; vzdělávání.; Foreingn language; Comenius; erudition; European Union; e Twinning; fonds; information technology; competence; lifelong learning; international cooperation; NAEP; project; Tandem; education programs; education.