Reakce brambor pro výrobu škrobu na aplikaci hnojiva Lyckeby koncentrát - Doubek, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Lyckeby koncentrát je nové ekologické hnojivo vyrobené z odpadní hlízové šťávy při výrobě bramborového škrobu. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit vliv tohoto hnojiva na vybrané odrůdy brambor pro výrobu škrobu. Sledovány byly dvě odrůdy Euroresa a Eurostarch, které jsou nejpěstovanější v podniku Agrospol, Malý Bor a.s. Hnojivo bylo aplikováno ve dvou variantách. První varianta byla hnojena 2 t.ha-1 před sázením a druhá varianta měla dávku 4 t.ha-1 před sázením. Samozřejmostí byla nehnojená kontrolní parcela. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz a škrobu, obsah škrobu, průměrná váha hlíz, průměrný počet hlíz a stonků na trs a obsah dusíkatých látek. U sledovaného pokusu se projevil u obou variant hnojení zvýšený výnos hlíz i zvýšený výnos škrobu. Navýšení výnosu hlíz bylo ovlivněno průměrným zvýšením hmotnosti hlíz a jejich množstevním nasazením. U odrůdy Euroresa byl naměřen nárůst výnosu škrobu z hektaru o 6,53 % oproti kontrole. Odrůda Eurostarch měla nárůst výnosu škrobu z hektaru až o 23,74 % oproti kontrole.
Reaction of starch processing potatoes on application of Lyckeby concentrate fertilizer
Keywords: brambory; Lyckeby koncetrát; výnos hlíz; výnos škrobu; obsah škrobu; obsah dusíkatých látek; potatoes; Lyckeby concentrate; tuber yield; starch yield; nitrogen content