Technologické ověření rýpadel v oblasti zemních prací. - Fikotová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato diplomová práce na téma Technologické ověření rýpadel v oblasti zemních prací, se v první obecné části zabývá analýzou prováděných prací rýpadel na stavbě, analýzou pracovních nástrojů rýpadel a analýzou technických parametrů rýpadel s vazbou na velikostní kategorii rýpadel. V druhé části se práce zabývá vyhodnocením výsledků sběru dat pro stanovení skutečných časů pracovních cyklů rýpadel v závislosti na prováděných pracích. Dále jsou zde stanoveny faktory, které ovlivňují výkonnost rýpadel při provádění konkrétních pracovních operací. Součástí práce je i stanovení hodnot opravných koeficientů pro výpočet skutečné výkonnosti rýpadel a stanovení skutečné výkonnosti rýpadel v závislosti na prováděných pracovních operacích. V závěru jsou na základě provedených analýz stanoveny návrhy a zásady pro optimální využití rýpadel na stavbě.
Technology verification excavators in earthworks
Keywords: Zemní práce; rýpadlo; pracovní nástroj rýpadla; pracovní cyklus rýpadla; skutečná výkonnost rýpadla; Earthworks; excavator; the working tool excavators; working cycle excavators; the actual performance of the excavators