Vězni se specifickými poruchami osobnosti - Rulík, Jan (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce pojednává, jak je z jejího názvu patrné o vězních se specifickými poruchami osobnosti a o problematice spojené s jejich výkonem trestu. V základní kapitole Současný stav problematiky jsou popsány jednotlivé poruchy osobnosti, dále jsou zde z psychologického hlediska rozebrány aktuální problémy českého vězeňství a zacházení s vězni se specifickými poruchami osobnosti. Následně jsou popsány dvě základní výzkumné otázky, metodika výzkumu a rozebrány samotné výsledky. V diskusi v této práci věnuji jak rizikům, tak problémům spojeným s vězni s poruchami osobnosti, pseudohumanizaci a zároveň se zaobírám přístupem zaměstnanců a Vězeňské služby k těmto vězňům.
Prisoners with specific personality disorders
Keywords: specifické poruchy osobnosti; osobnost; normalita; disociální porucha osobnosti; prevalence; pseudohumanizace; rizika spojená s poruchami osobnosti; přístup k vězňům s poruchami osobnosti; specific personality disorders; personality; normality; pseudohumanism; risks associated with personality disorders; treatment of prisoners with personality disorders