Efektivní využití fytomasy v ochranném pásmu NP Podyjí - Formanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je vyhodnocení možností efektivního využívání odpadní a cíleně pěstované fytomasy pro energetické účely v ochranném pásmu Národního parku Podyjí. Úkolem bylo charakterizovat zdroje fytomasy v tomto environmentálně citlivém území. Sběr dat probíhal studiem dokumentů, návštěvami podniků a institucí a osobními konzultacemi s podnikateli a dalšími zainteresovanými osobami. Výsledkem této práce je stručné vyhodnocení produkčního potenciálu území a faktorů ovlivňujících jeho rozvoj. Vzhledem k charakteru území je cílem mé práce návrh opatření k efektivnímu využití půdy pro produkci energetické fytomasy s ohledem na postoje zemědělců a orgánů ochrany přírody a krajiny.
Effective use of phytomass in the protected area of the National Park Podyjí
Keywords: biomasa; fytomasa; energetické plodiny; rychle rostoucí dřeviny; rychle rostoucí byliny; energetické využití; biomass; phytomass; energy crops; fast-growing trees; perennial biomass crops for energetic purposes; energy use