Vývoj kultu sv. Víta v českých zemích a jeho ohlas v uměleckých památkách jižních Čech - Bican, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se věnuje kultu sv. Víta a jeho ohlasu ve výtvarném umění Čech. První kapitoly se zabývají životem tohoto světce, jeho uctíváním v Evropě a nejstaršími písemnými památkami, které se o něm zmiňují. V následujících kapitolách je uveden vývoj svatovítského kultu a jeho import do Čech, dále pak přehled jeho ikonografie v evropském výtvarném umění. Dvě závěrečné kapitoly jsou věnovány svatovítským stavbám na území Čech, se zvláštní pozorností zaměřenou na památky v Jihočeském kraji.
The development of the cult of St. Vitus in the Czech lands and its response in artistic monuments in South Bohemia
Keywords: kult; sv. Vít; ikonografie; jižní Čechy; kostely; cult; St. Vitus; iconography; South Bohemia; churches